Fillarit kuntoon! – pyörän huolto

Huolehdi pyöräsi kunnosta vähintään kerran vuodessa tehtävällä huollolla. Näin varmistat, että pyörä toimii kunnolla kesällä ja talvella.

Testaa jarrut

Polkupyörässä tulee olla ainakin yksi tehokas jarru. Tavaran tai useamman kuin yhden henkilön kuljetukseen tarkoitetussa polkupyörässä, perävaunulla varustetussa polkupyörässä ja polkupyörässä, jossa on enemmän kuin kaksi vaihdetta, tulee kuitenkin olla kaksi erillistä tehokasta jarrua.

Tarkista heijastimet

Polkupyörässä tulee olla heijastimet edessä, sivulla takana ja polkimissa. Etuheijastimen tulee olla valkoinen, takaheijastimen punainen sekä poljin- ja sivuheijastimien ruskeankeltaisia. Sivuheijastimet on oltava polkupyörän sekä etu- että takaosassa kummallakin sivulla. Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat.

 

Soittokello soimaan

Polkupyörässä tulee olla äänimerkinantolaitteena soittokello. Sitä kannattaa myös käyttää varoituksena jalankulkijoille, joita lähestyy selkäpuolelta tai alikulkutunneleissa ennakkomerkkiäänenä kulman takaa lähestyville.

Syksy saapuu: toimiiko valo?

Hämärällä ja pimeällä ajettaessa polkupyörässä tulee olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Polkupyörässä saa olla taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin.

Talviajan hämärä ja pimeys lisäävät onnettomuusriskiä. Päälle ajetuksi tulemisen riski pimeällä on arviolta viisinkertainen päivänvaloon verrattuna. Kannattaakin pitää lamput ja heijastimet puhtaina. Talvella tiemerkinnät peittyvät lumen ja jään alle, joten pyöräilijän on luettava liikennemerkkejä tarkasti.

Talvi tulee: nastat alle

Talvi tuo mukanaan omat riskinsä pyöräilyyn kesäkauteen verrattuna. Lämpötilan laskiessa tienpinta on lumesta, rännästä tai jäästä liukas. Kaksipyöräisen hallitseminen jarrutus- ja pysähtymistilanteissa on tällöin vaikeampaa kuin pitävällä kelillä. Äkkinäiset liikkeet, kuten jarrutukset tai jyrkät käännökset, voivat viedä pyörän liukkaalla helposti luisuun. Lumen alla oleva jää on erityisen vaarallista.

Myös reitin valinta on tärkeämpi kuin kesällä. Kevyen liikenteen väyliä tulee käyttää, mikäli mahdollista, vaikka matka pitenisikin. Jos pyörätiellä ei ole talvella kunnossapitoa, voi ajaa ajoradalla. Risteykset ovat entistä vaarallisempia, sillä ne ovat liukastuneet autojen pitkistä jarrutusmatkoista. Myös polkupyörä tarvitsee pidemmän matkan pysähtyäkseen.

Talvella nastarenkaat lisäävät sekä turvallisuutta että mukavuutta. Pyörän ketjut ja vaihteet kaipaavat huoltoa myös talvella. Pipo mahtuu pyöräilykypärän alle, kun säädät kypärän kokoa suuremmaksi poistamalla kypärän sisällä olevia tarrapaloja.

Takaisin sivun alkuun