Astma ja liikunta

Astma ei ole este liikunnan harrastamiselle. Päinvastoin, sopiva liikunta parantaa peruskuntoa, vähentää rasitusperäisiä hengitystieoireita ja jopa estää sairauden etenemistä.

Hyvin hoidettu astma sallii myös rasittavan liikunnan

Astmaatikkojen on turvallista ja suositeltavaa harrastaa kevyttä ja kohtuutehoista liikuntaa. Hengitysteiden supistumisriski lisääntyy vasta liikunnan rasittavuuden ja hengittämisen määrän kasvaessa.

Astmaatikko voi turvallisesti harrastaa myös kilpaurheilua, kunhan hengitysteiden tulehdus on hoidettu kuntoon säännöllisellä hoitavalla lääkityksellä. Kilpailuihin ja muihin rasittaviin liikuntasuorituksiin kannattaa valmistautua avaavan lääkityksen lisäksi astmaatikon alkulämmittelyllä.

Astmaa sairastaville sopivat parhaiten sellaiset lajit, joissa liikunnan voi keskeyttää nopeasti ja turvallisesti (mm. monet taitolajit, tanssiurheilu ja kuntosaliharjoittelu). Kilpaurheilulajeista astmaatikolle sopivat parhaiten taito- ja voimalajit sekä intervallityyppiset palloilu- ja joukkuelajit. Laitesukellusta ja vuorikiipeilyä ei suositella astmaatikolle.

Huomio liikuntaympäristöön

Astmaatikon liikkumisympäristössä ei saisi olla suuria pöly-, siitepöly- ja saastepitoisuuksia tai tupakan savua. Paljon klooria sisältävä uimavesi ei ole myöskään hyväksi. Pakkasella liikuntaankin kannattaa etukäteen varautua. Pakkaskelillä astmaatikko voi käyttää kauluria suun suojana tai varta vasten kylmään ilmaan kehitettyä hengityssuojainta. Vain kovalla pakkasella (yli 10 astetta) kannattaa jäädä liikkumaan sisätiloihin.

Tarvittaessa apua lääkäriltä

Astmaatikon tulisi hoitaa sairauttaan yhdessä lääkärin kanssa. Näin mm. varmistetaan sekä hoitavan että oireita helpottavan lääkkeen oikea annostelu. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, kunhengitystieinfektiot yleistyvät ja pitkittyvät, avaavan lääkkeen tarve lisääntyy tai kun ilmaantuu muita poikkeavia rintatuntemuksia.

Takaisin sivun alkuun