Venähdykset ja revähdykset: Muista KKK

Liikuntavammojen hoidossa toimii vanha kunnon kolmen koon sääntö – KKK. Oleellista on muistaa toimenpiteiden eli KKK:n tärkeysjärjestys.

Liikuntavammojen ensiapu

Anna ensiapu mahdollisimman nopeasti nivelen venähdyksen tai lihasrevähdyksen jälkeen tässä järjestyksessä.

  1. Kompressio eli puristus

Purista vammakohtaa heti käsin, jos voit tai pyydä apua ulkopuoliselta henkilöltä. Puristamalla saadaan verisuonet tukittua ja näin verenpurkauma vamma-alueella pienenee.

  1. Kohoasento

Nosta vammautunut raaja tai kehonosa kohoasentoon sydämen yläpuolelle, jos voit tai pyydä apua tämän toteutuksessa. Verenpaine laskee nostettaessa loukkaantunut alue sydämen yläpuolelle ja näin verenkierto vähenee vammakohdassa.

  1. Kylmähoito 20 minuuttia

Sido kylmäpakkaus tai jääpussi vamma-alueelle puristuksen säilyttämiseksi. Laita kylmän ja ihon väliin sukka, pyyhe tms. jottei ihoalue palellu. Kylmä vähentää verenpurkaumaa entisestään vamma-alueella.

Lumi, pakastevihannespussi tai muu vamma-aluetta vasten painettava kylmä auttaa. Kylmäsprayn ja -geelin vaikutus on vain pinnallista, ne eivät auta vamman ensiavussa.

KKK-video ja ohje avuksi

KKK-video havainnollistaa ensiavun antamista. Sivun alaosasta löytyvä tulostettava KKK-ohje toimii muistutuksena esim. pukuhuoneissa ja liikuntasalissa.

KKK-opetusvideo (3 min)

Ensihoito jatkuu kotona 2-3 vuorokautta tapaturman jälkeen

  1. Kompressio eli puristus

Pidä vamma-alueen ympärillä tukevaa, mutta joustavaa sidettä. Huolehdi riittävästä verenkierrosta. Käden tai jalan normaalin värin ja tunnon tulee säilyä.

  1. Kohoasento

Pidä vammautunutta raajaa kohoasennossa aina kun mahdollista turvotuksen vähentämiseksi.

  1. Kylmähoito

Jatka kylmähoitoa useita kertoja (3−4) päivässä, 10–20 minuuttia kerrallaan. Jätä joustoside eristeeksi. Side estää ihon paleltumisen.

  1. Kivunhoito

Käytä tarvittaessa aikuisen valvonnassa reseptivapaita tulehduskipulääkettä ohjeen mukaisesti kivuliaisuuden vähentämiseksi.

  1. Lepääminen

Vältä vamma-alueen kuormittamista 3−5 vuorokauden ajan. Käytä tarvittaessa kevennystä (kyynärsauvat) tai tukea (sidos, lasta). Vammakohtaan muodostuva uusi kudos on alkuun vielä heikkoa, joten se vammautuu helposti uudelleen, jos kuormitus aloitetaan liian aikaisin.

Jos vamman aiheuttama kipu ja turvotus ovat voimakkaita, et pysty varaamaan painoa vammautuneen kehonosan varaan tai vamma muuten mietityttää, hakeudu lääkärin tutkimuksiin ja hoitoon.

Takaisin sivun alkuun