Ravintolisät

Ravintolisät ovat valmisteita, joilla voidaan täydentää ruokavaliota. Nuori urheilija voi käyttää niitä tarvittaessa lisäravinteina.

Ravintolisät ovat elintarvikkeita. Niitä on esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden, kuidun ja rasvahappojen saantiin tarkoitetut valmisteet.

Vitamiinit yleisin ravintolisä

Yleisimmin käytettyjä lisäravinteita ovat vitamiinit ja luontaistuotteet. Vitamiinilisät ja kalaöljyvalmisteet ovat hyviä lisiä nuorelle ruokavalion täydentäjäksi – varsinkin, jos joka päivä ei tule syötyä tarpeeksi monipuolisesti.

Palautumisjuomat

Palautusjuomat ovat energiaravintoainelisiä, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan ruuan proteiineja ja hiilihydraatteja. Palautumisjuoman tehokkuus on samaa luokkaa maidon ja jogurtin palautustehon kanssa.

Palautumisjuomat eivät sisällä mitään sellaisia proteiineja tai hiilihydraatteja, mitä tavallisesta ruuasta ei voisi saada.

Patukat

Patukoita ei ole tarkoitettu korvaamaan säännöllisesti hyviä välipaloja. Ne eivät sisällä tuoreiden ruoka-aineiden kaikkia hyviä ominaisuuksia kuten hyödyllisiä antioksidantteja, kuituja tai vitamiineja.

Hiilihydraattipatukat antavat nopeasti energiaa ja proteiinipatukoista saat reilusti proteiineja. Jotkut patukat sisältävät paljon sokeria ja huonolaatuista rasvaa, joka on yleensä suklaan muodossa.

Liikuntaan valmistettujen erikoispatukoiden etu on niiden hyvä säilyvyys ja käytännöllisyys. Ne kulkevat vaivattomasti mukana esimerkiksi kisamatkoilla.

Ravintolisien turvallisuus

Tuotteen turvallisuudesta vastaa tuotteen valmistaja tai maahantuoja. Hiilihydraatti-, proteiini-, vitamiini- ja luontaistuotevalmisteissa epäpuhtaudet ovat hyvin harvinaisia. Mitä erikoisemmasta tuotteesta on kysymys, sitä tarkemmin tuoteseloste kannattaa kuitenkin lukea.

Urheilijoiden tulee suhtautua ravintolisiin pienellä varauksella. Tutkimusten mukaan eräissä ravintolisissä on ollut ainesosia, jotka voivat johtaa positiiviseen dopingtestitulokseen ja dopingrikkomukseen seuraamuksineen. Erityinen varovaisuus etenkin nettikaupassa asioidessa on paikallaan.

Takaisin sivun alkuun