Arjen valinnat

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät helpottavat hyvien valintojen tekemistä kaupassa. Pakkaus sisältää tuotteesta paljon tietoa, joka kannattaa oppia lukemaan oikein.

Pakkaukset sisältävät ainesosaluettelon ja ravintosisältömerkinnän, jotka kertovat tuotteen koostumuksesta ja terveellisyydestä. Valmistusaineet on aina ilmoitettava pakkauksessa.

Lisäksi pakkauksista löytyy ravitsemuksellisia ja terveydellisiä väitteitä. Näillä on oleellinen vaikutus tuotteiden vertailussa.

Ainesosaluettelo

Ainesosaluettelo kertoo tuotteen sisällön. Luettelossa kerrotaan valmistusaineet ja lisäaineet. Ne luetellaan painonmukaisessa järjestyksessä, se mitä on eniten ensimmäisenä.

Ruokakerma Kasvirasvavalmiste
ainesosat:

kerma, kovettamaton kasviöljy, vesi, hapate, suola (1,5 %) ja happamuudensäätöaineet (E500, E339)

ainesosat:

kasviöljy (rypsiöljy), auringonkukkaöljy, pellavaöljy, kasvirasva, vesi, kirnumaito, suola (0,9 %), lesitiini, E471

Taulukko 1. Esimerkkejä ainesosaluetteloista.

Ravintosisältö

Ravintosisältömerkinnät kertovat energian, rasvan, hiilihydraatin, proteiinin ja suolan määrän. Ravintoarvo ilmoitetaan sataa grammaa (100 ml) kohden.

Tarkasta ravintosisällöstä seuraavat seikat:

  • energia (kcal)
  • rasvan laatu ja määrä
  • hiilihydraattien määrä ja sokerin osuus siitä
  • proteiinin määrä
  • suolan määrä
Jogurtti (sokeroimaton) Jogurtti (sokeroitu)
Ravintosisältö / 100 g: Ravintosisältö / 100 g:
energiaa 44 kcal energiaa 85 kcal
rasvaa 0,1 g rasvaa 2,0 g
hiilihydraattia 6,6 g hiilihydraattia 13 g
proteiinia 4,2 g proteiinia 3,5 g
suola 0,1 g suola 0,1 g

Taulukko 2. Esimerkkejä ravintosisältötaulukoista.

Energian ja ravintoaineiden saannin vertailuarvo eli RI

RI-merkintä kertoo tuotteen sisältämän energian ja ravintoaineiden määrät suositeltavasta päivittäisestä energiantarpeesta. Määrät voidaan ilmaista prosenttiosuuksina 100 g/100 ml kohden, tai annosta kohden.

Ravitsemus- ja terveysväitteet

Euroopassa on yhteiset pelisäännöt elintarvikkeiden markkinoinnista. Niiden mukaan elintarvikkeiden markkinoinnissa käytettävien väitteiden täytyy perustua riittävään tutkimusnäyttöön ja vaikuttavaa ainesosaa täytyy tuotteessa olla riittävä määrä, jotta väitetty hyöty voidaan saavuttaa.

Esimerkit ja perusteet seuraaville väitteille:

Ravitsemusväite

Kevyt

Kevyt-väitteen yhteydessä on kerrottava niistä tekijöistä, joiden vuoksi tuote on kevyt. Peruste voi olla esimerkiksi se, että tuotteesta on vähennetty rasvaa tai sokeria.

Vähäsokerinen

Tuotetta voidaan markkinoida sokerittomana, jos kiinteä tuote sisältää sokeria enintään 0,5 g /100 g ja jos nestemäinen tuote sisältää sokeria enintään 0,5 g / 100 ml.

Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit eli sokerit ilmoitetaan yleensä pakkauksissa tuoteselosteessa ”hiilihydraatit, joista sokereita”. Tämä tarkoittaa kaikkia nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja eli sokereita, joita voivat olla lisätty sokeri tai tuotteen luonnollinen sokeri, kuten maidon laktoosi tai hedelmämehujen hedelmäsokeri. Voit tarkastaa pakkauksen ainesosaluettelosta, onko tuotteessa oleva sokeri lisättyä (epäterveellistä) sokeria, siirappia tai muuta sokeria.

Terveysväite

Proteiini edistää lihasmassan kasvua. Terveysväitettä voidaan käyttää tuotteessa, kun se täyttää väitettä koskevan ravintoaineen osalta tietyt vaatimukset. Proteiinia tulee olla elintarvikkeessa riittävä määrä, jotta terveydelle hyödyllinen vaikutus on mahdollista saada. 

Erikoismerkit

Elintarvikepakkauksissa on paljon erilaisia merkintöjä. Niitä kannattaa tarkkailla ja miettiä omaa kuluttajakäyttäytymistään.

Sydänmerkki

Sydänmerkki auttaa tekemään parempia valintoja ja helpottaa näin terveellisen ruokavalion koostamista. Sydänmerkkituotteet ovat vähärasvaisempia ja sisältävät enemmän hyvälaatuista rasvaa. Lisäksi ne sisältävät vähemmän suolaa ja sokeria ja enemmän kuitua omassa tuoteryhmässään.

Muita merkkejä

  • Luomu-tuotemerkki kertoo elintarvikkeen puhtaasta ja luonnonmukaisesta valmistustavasta.
  • HYLA- ja Into-merkit kertovat elintarvikkeen laktoosin vähäisestä määrästä.
  • Joutsenmerkki kertoo elintarvikkeen suomalaisuudesta.

Lähiruoka on tuoretta paikallisruokaa, joka on tuotettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella.

Takaisin sivun alkuun