Taidot siirtyvät vai siirtyvätkö?

Uudet taidot rakentuvat aikaisemmin opittujen päälle. Jo opittu taito voi helpottaa uuden oppimista, mutta se saattaa myös tehdä oppimisesta haastavampaa.

Siirtovaikutus on keskeinen käsite taitojen oppimisessa. Sillä tarkoitetaan jo opitun taidon vaikutusta uuden taidon oppimiseen tai opitun taidon toteuttamista uudessa ympäristössä.

Siirtovaikutus taidon oppimisessa

Siirtovaikutus voi olla:

  • myönteinen, jolloin jo opittu asia helpottaa uuden asian oppimista.
    Esimerkiksi tenniksen aloitussyötön osaaminen helpottaa muissa pallopeleissä tarvittavien syöttötaitojen oppimista ja oikealla kädellä opittu heittoliike helpottaa saman liikkeen oppimista vasemmalla kädellä. Myöhemmin opittu asia voi myös parantaa aiemmin opitun asian suoritusta.
  • kielteinen, jolloin opittu taito häiritsee uuden taidon oppimista.
    Esimerkiksi tenniksen taitaminen voi häiritä squashin oppimista, koska mailan liikerata on erilainen.

Opittu taito ei aina siirry uuteen ympäristöön. Esimerkiksi kuntopyörällä polkemisen taito ei välttämättä helpota tavallisella pyörällä ajamista.

Aikaisemmin opittu virheellinen liikesuoritus tai huono ryhti voivat myös haitata uuden oppimista ja johtaa loukkaantumisiin. Virheellinen asento (esim. kumara ryhti) siirtyy helposti liikkeestä toiseen ja estää sujuvan liikkumisen. Väärä asento voi johtaa myös ylikuormittumiseen ja rasitusvammoihin.

Taitojen oppiminen on tilannesidonnaista, joten taitoja kannattaa harjoitella ja käyttää mahdollisimman monenlaisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Esimerkiksi pyöräilyä kannattaa harrastaa asfaltilla, hiekkatiellä, nurmikolla, tasaisella, epätasaisella, suoralla ja mutkikkaalla tiellä sekä kuntopyörällä paikallaan.

Takaisin sivun alkuun