Unen eri vaiheet

Unen eri vaiheiden merkitystä ei tunneta tarkasti. On kuitenkin ilmeistä, että kaikki vaiheet ovat terveydelle välttämättömiä.

Uni muodostuu sykleistä, jotka toistuvat yön aikana useita kertoja.  Uni voidaan jakaa viiteen erilaiseen vaiheeseen sen mukaan, miten syvää uni on ja miten elimistö unen aikana toimii. Muistamiseen ja oppimiseen tarvitaan kaikkia unen vaiheita, jotka toistuvat 8−10 tunnin yöunen aikana peräkkäin. Jotta kaikki unen vaiheet ehtivät tapahtua, yöunien tulee olla vähintään kuusi tuntia pitkät.

Kaksi ensimmäistä unen vaihetta ovat pinnallista ja kevyttä unta. Kevyen unen aikana alkaa elimistön toimintakyvyn palautuminen.

Keskivaiheen uni on ihmisen syvintä unta. Nämä unen vaiheet alkavat yleensä 1−3 tuntia nukahtamisen jälkeen. Syvän unen aikana tapahtuu tämän hetken tiedon mukaan suurin osa oppimisesta ja aivojen elpymisestä sekä elimistön vaurioiden korjaamisesta, koska elimistön immuunijärjestelmä aktivoituu. Syvän unen aikana erittyy myös eniten kasvuhormonia, mikä on tärkeää nuoren fyysiselle kasvulle.

Viidennessä vaiheessa, vilke- eli REM-unessa on sekä pinnallisen että syvän unen ominaisuuksia ja se ajoittuu noin 90 min jaksoihin yöunen aikana. REM tulee sanoista rapid eye movements, silloin nukkuja vilkuttelee ajoittain silmiään luomien alla. REM-unta on normaalisti eniten aamuyöllä. REM-unen aikana aivot järjestävät päivän tapahtumia ja tallentavat harjoiteltuja taitoja ja opiskeltuja tietoa. REM-unen aikana esiintyy mielikuvia ja nähdään unia, mikä on mielenterveyden kannalta tärkeää työtä. Liian vähäinen REM-uni häiritsee mielialan säätelyä ja aiheuttaa väsymystä, ärtyisyyttä, masennusta ja muistivaikeuksia.

Yöuneen kuuluu myös valveilla oloa. Normaalissa unessa on noin viisi prosenttia valveilla oloa. Herääminen pari kertaa yössä on normaalia, jos nukahdamme uudestaan noin 10 minuutissa.

Takaisin sivun alkuun