Kuukautiskivut

Kuukautiskivut alkavat usein vuodon alkaessa, joskus pari päivää aiemmin. Kipu aiheutuu hormonaalisista syistä, joiden takia kohdun sileät lihakset supistuvat ja verenkierto heikkenee. Verenkiertoon vapautuneet aineet aiheuttavat yleisoireita. 

Oireet

Kivut ilmenevät kramppimaisina kohtauksina, aaltoilevana kipuna tai jatkuvana särkynä koko alavatsan alueella säteillen ristiselkään, nivusiin ja reisiin. Kivut kestävät yleensä 1–2 päivää vuodon alkamisesta. Joskus kuukautiskipuihin voi liittyä myös pahoinvointia, ripulia ja päänsärkyä. Myös lisääntynyttä ärtyisyyttä tai mielialan vaihteluja voi esiintyä. 

Hoito

Kuukautiskipuja voidaan hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Tulehduskipulääkkeet vähentävät myös kuukautisvuodon määrää ja tehoavat kuukautiskipuihin hyvin. Parasetamoli sopii herkkävatsaisille ja astmaatikoille. Asetyylisalisyylihappovalmisteita ei suositella käytettäväksi, sillä ne lisäävät vuodon määrää. Kipulääke tulee ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kivun yltymistä voimakkaaksi. 

Tulehduskipulääkkeet auttavat kuukautiskipuihin tehokkaasti, joten niitä kannattaa käyttää. Yleensä kuukautiskipuihin käytettävät kipulääkemäärät eivät aiheuta haittavaikutuksia, eikä tulehduskipulääkkeisiin kehity riippuvuutta. 

Jos kuukautiskivut häiritsevät jokapäiväistä elämää tai koulun käyntiä, on syytä mennä lääkäriin. Lääkäri voi määrätä kivuliaisiin kuukautiskipuihin reseptillä saatavia tulehduskipulääkkeitä tai ehkäisytabletteja. 

Lämpö, hieronta ja liikunta saattavat helpottaa oloa.

Erityishuomioita opettajille

Kuukautiskivut voivat vaikuttaa tyttöjen koulunkäyntiin esimerkiksi unen laatua heikentämällä ja aiheuttaa myös poissaoloja. 

Takaisin sivun alkuun