Vardagsval – lär dig känna förpackningsetiketter

Förpackningsetiketter på livsmedelsförpackningar gör det lättare att göra bra val i affären. Förpackningen innehåller mycket information om produkten, och det lönar sig att lära sig att läsa innehållsförteckningen.

Vissa etiketter måste matproducenterna ha enligt lag, andra är frivilliga. Lagstadgade markeringar är för till exempel produktens hållbarhet och allergiframkallande ingredienser. Frivilliga kan till exempel beskriva hur en produkt tillverkas.

Förpackningarna har en innehållsförteckning och en näringsvärdesdeklaration. Dessa talar om produktens sammansättning och hur hälsosam den är. Ingredienserna ska alltid uppges på förpackningen.

De viktigaste förpackningsmarkeringarna är utgångsdatumet och bäst före-markeringen. Dessutom finns det information om näringsvärde och eventuella hälsopåståenden på förpackningar. Dessa är viktiga när du jämför produkter.

Innehållsförteckning

Innehållsförteckningen visar vad produkten innehåller. I förteckningen finns alla ingredienser och tillsatser. Dessa listas enligt vikt från högst till lägst.

Till exempel kan saltmängden i vissa färdiga livsmedel bli mycket hög.

matgrädde vegetabilisk fettprodukt
ingredienser:

grädde, ohärdat vegetabiliskt fett, mjölksyrakultur, salt (1,5 %) och surhetsreglerande medel (E500, E339)

ingredienser:

vegetabilisk olja (rybsolja), solrosolja, linolja, vegetabiliskt fett, vatten, kärnmjölk, salt (0,9 %), lecitin, E471

Tabell 1. Exempel på innehållsförteckningar.

Näringsvärde

Näringsvärdesdeklarationen visar mängden energi, fett, kolhydrat, protein och salt. Näringsvärdet uppges per 100 gram (100 ml).

Kontrollera följande näringsuppgifter:

  • energi (kcal)
  • mängden och typ av fett
  • mängden kolhydrater, andelen socker
  • mängden protein
  • mängden salt
yoghurt (osötad) yoghurt (sötad)
näringsinnehåll / 100 g: näringsinnehåll / 100 g:
energi 44 kcal energi 85 kcal
fett 0,1 g fett 2,0 g
kolhydrater 6,6 g kolhydrater 13 g
protein 4,2 g protein 3,5 g
salt 0,1 g salt 0,1 g

Tabell 2. Exempel på näringsvärdesdeklarationer.

Referensvärdet för energi- och näringsämnesintag, RI

RI-märkningen visar hur stor andel av det rekommenderade dagliga behovet som produkten innehåller i fråga om energi och näringsämnen. Mängderna kan anges som procentsats per 10 g/100 ml, eller per portion.

Närings- och hälsopåståenden

Europa har gemensamma regler för marknadsföring av livsmedel. Enligt dessa regler måste påståenden som används vid marknadsföring av livsmedel bygga på tillräckliga vetenskapliga bevis och produkten måste innehålla tillräckliga mängder av den verksamma ingrediensen för att den påstådda hälsonyttan ska kunna uppnås.

Exempel och motivering av följande påståenden:

Näringspåståenden om mängden socker

En produkt kan marknadsföras som sockerfri om en fast produkt innehåller högst 0,5 g socker / 100 g och om en flytande produkt innehåller högst 0,5 g socker / 100 ml. En produkt är sockerfattig om den innehåller högst 5 g socker / 100 g eller 2,5 g socker / 100 ml.

Snabba kolhydrater, dvs. sockerarter, listas oftast i förpackningens innehållsförteckning som ”kolhydrater, varav sockerarter”. Detta innebär alla snabba kolhydrater, dvs. socker, vilket kan innebära tillsatt socker eller produktens naturliga socker, som laktos i mjölk eller fruktsocker i fruktjuice. Du kan kontrollera på förpackningens innehållsförteckning huruvida sockret i produkten är tillsatt (ohälsosamt) socker, sirap eller annan typ av socker.

Mindre salt

Påståendet kan användas när natriumhalten eller motsvarande salthalt är mindre än 25 % jämfört med andra liknande produkter.

Hälsopåstående

Protein främjar uppbyggnad av muskelmassa. Hälsopåståendet kan användas i produkten när den uppfyller vissa krav för näringsämnet som påståendet avser. Livsmedlet ska innehålla tillräckligt mycket protein för att ge den eventuella hälsofördelen. 

Särskilda märken

Det finns många olika typer av markeringar på livsmedelsförpackningarna. Man bör undersöka dessa och fundera på hur man ska agera som konsument.

Hjärtmärket

Hjärtmärket på en produkt hjälper dig att göra bättre val och gör det lättare att sammanställa en hälsosam diet. Hjärtmärkta produkter har lägre fetthalt och innehåller mer bra fetter. Dessutom innehåller de mindre salt och socker, och mer fiber, än andra varor i samma produktgrupp.

Övriga märken

  • Ekomärket visar att livsmedlet har producerats på ett ekologiskt hållbart sätt.
  • HYLA- och Into-märkena talar om att livsmedlet innehåller mindre laktos.
  • Svanmärket visar att livsmedlet är finländskt.

Närproducerad mat är färsk lokal mat, som har producerats av råvaror i närområdet och som marknadsförs och konsumeras inom det egna området.

Tillbaka till toppen