Liikunnan määrä

Säännöllisyys

Liikuntaa pitäisi harrastaa säännöllisesti joka päivä. Liikunnaksi lasketaan kaikki liikkuminen: urheiluharrastuksen treenit, koulumatkat (kävely, pyöräily), välitunnit (pelit, juoksuleikit, kävely, hyppynarulla hyppiminen), pihaleikit kavereiden kanssa ja hyötyliikunta (pihatyöt, kotityöt). Kannattaa valita portaat hissin ja pyörä autokyydin sijaan.

Lasten tulisi liikkua joka päivä vähintään 1–2 tuntia. Vähintään puolet päivän liikunnasta tulisi kertyä yli 10 minuuttia kestävistä reippaan liikunnan jaksoista, joiden aikana hengästyy ja syke kiihtyy. Voit esimerkiksi juosta, hölkätä, kävellä ripeästi tai pyöräillä.

Monipuolisuus

Liikunnan pitäisi olla monipuolista. Liian yksipuolinen liikkuminen ei kehitä tasapuolisesti hengitys- ja verenkiertoelimistöä (kestävyys-, nopeuskestävyys- ja voimakestävyysharjoitukset), tuki- ja liikuntaelimistöä (lihasvoimaharjoitukset, liikkuvuusharjoitukset, hyppelyt) ja hermolihasjärjestelmää (taito- ja tekniikkaharjoitukset, nopeusharjoitteet) ja se saattaa johtaa rasitusvammoihin.

 

 

TEKOn tehtävä

Suunnittele itsellesi viikko-ohjelma, jossa on tarpeeksi lepoa ja sinulle mieluisaa liikuntaa. Pystytkö toteuttamaan suunnitelmasi?

Takaisin sivun alkuun