Lihasmassa ja voima lisääntyvät

Murrosiän aikana lisämunuaisesta tai kiveksestä erittyvät androgeenit aiheuttavat lihassolujen kasvua. Tytöillä lihassolujen kasvu alkaa poikia aiemmin. Kasvun huippu on tytöillä noin 13 vuoden iässä. Noin vuosi tämän jälkeen tyttöjen lihasvoima saavuttaa huippunsa eikä enää lisäänny huomattavassa määrin harjoittelematta.

Poikien lihassolut alkavat kasvunsa keskimäärin 14 vuoden iässä. Kasvu on huomattavasti nopeampaa kuin tytöillä. Lihasten voiman kasvu jatkuu jopa 10 vuotta tyttöjä pidempään ja lihasvoiman huippu saavutetaan vasta 25 vuoden iässä, jolloin miehellä on keskimäärin kaksinkertainen määrä lihassoluja naisiin verrattuna.

Ennen murrosikää lihasvoimaa voidaan lisätä muutaman kuukauden mittaisella harjoittelulla 20–30 %. Puberteetin saavuttamisen jälkeen harjoiteltaessa voiman lisäys on samaa luokkaa kuin ennen puberteettia ja myös lihasmassa kasvaa. Lihasmassan kasvu johtuu lihassyiden suurenemisesta.

Murrosiän alkuvaiheessa sukupuolihormonien eritys kiihtyy, mikä lisää lihasten kasvu- ja palautumiskykyä. Myös hermoston kyky aktivoida lihassoluja lisääntyy. Hermolihasjärjestelmässä tapahtuu myös toiminnallisia muutoksia, jolloin jo olemassa olevia kudosrakenteita hyödynnetään entistä tehokkaammin. Lihaskudos oppii toimimaan tehokkaammin toistuvan kuormituksen seurauksena. Lihasten koordinaatiokykyä voidaan kehittää erilaisilla voimaharjoitustekniikoilla, kehonhallinnalla ja opettelemalla erilaisia motorisia taitoja. Esimerkiksi hyppelyt ja kuntopallon heitot kehittävät hermolihasjärjestelmää.

Lisää tietoa nuoren voimaharjoittelusta löytyy Terve urheilijan verkkosivuilta.

Takaisin sivun alkuun