Liikuntataidot


Lasten liikuntataidot, liikkuvuus ja liikehallinta kehittyvät pääasiallisesti ensimmäisen kymmenen elinvuoden aikana. Murrosiässä kehossa  tapahtuu myös muutoksia, joita voi tukea monipuolisella liikkumisella.

 

Kaikkein kriittisin aika liikuntataitojen kehittymiselle on päiväkoti-ikäisenä ja aivan alakoulun alussa. Silloin on tärkeää, että lapsi liikkuu monipuolisesti ja hänelle kertyy eri tavoin haastavaa päivittäistä fyysistä aktiivisuutta vähintää 1–2 tuntia päivässä. Kiipeämiset, pallopelit ja juoksua sekä hyppyjä vaativat leikit ovat erinomaisia liikuntataitojen kehittäjiä. Fyysistä aktiivisuutta tulisi olla pitkin päivää sekä lapsesta itsestään lähtien että ohjatusti päiväkodissa, koulussa tai urheiluseurassa.

 

Liikunta on tärkeää myös kasvupyrähdyksen aikana

Luuston kehittyminen edellyttää mm. riittäviä liikunnallisia ärsykkeitä nuoruusvuosien aikana. Siksi murrosiän kynnyksellä pitäisi harrastaa 1–2 tuntia päivässä liikuntaa. Puolet tästä määrästä tulisi liikkua reippaasti. Liikuntamuodot, jotka sisältävät hyppyjä, pyrähdyksiä ja suunnanmuutoksia ovat erityisen suositeltavia. Lisäksi kehon painoa kannattavat liikuntamuodot (esim. aerobic ja jumppa) ovat suositeltavia tapoja liikkua.

 

Tapaturmien ennaltaehkäisyn kannalta liikuntataidoilla on suuri merkitys. Liikunnallisen nuoren kunto on korkeampi ja vireystaso parempi kuin vähän liikkuvalla nuorella. Monipuolisesti liikkuvan nuoren kehonhallintataidot ovat myös kehittyneet, jolloin hän selviää yllättävissäkin riskitilanteissa.

 

Liikuntataito-elementti

TEKOn liikuntataidot-sivuilta löydät tietopaketin valikoiduista liikuntataitoasioista. Elementin tavoitteena on nostaa esille sellaiset aihealueet, jotka edistävät erityisesti nuorten terveyttä ja ennaltaehkäisevät liikuntatapaturmia ja vammoja. Liikuntataidot-elementti sisältää myös kahdeksan tehtävää, joiden avulla tietosisältöjä voidaan soveltaa terveystiedon ja liikunnan opetuksessa.


Lisää kirjanmerkki ja jaa

 

TEKO-lihaskunto


TEKO-lenkkarit 

Liikuntataidot-elementin asiantuntijat


Pauliina Husu, TtT
Kati Pasanen FT, ft
Juha Koskela ft
Irja Lahtinen ft
Anne-Mari Jussila LitM

Osion nettitoteutus
Raija Oksanen KM