Ilmapiiri ja pelisäännöt


Ryhmän ilmapiirillä ja pelisäännöillä sekä niiden noudattamisella on merkitystä liikunnan mielekkyyteen ja turvallisuuteen monin eri tavoin.

 

Liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Se antaa esimerkiksi energiaa ja tukee sosiaalisia suhteita. Liikunnan avulla voi myös purkaa turhautumista tai kiukkua ja se auttaa tunteiden tunnistamisessa ja käsittelyssä.

 

Ryhmän ilmapiiriin rakentamisessa jokaisella ryhmän jäsenellä on tärkeä rooli. Turvallisen ryhmän muodostuminen vaatii aikaa ja halua sekä hieman ohjausta esimerkiksi opettajan tai valmentajan toimesta. Turvallinen ryhmä mahdollistaa uuden oppimisen ja jäsenten viihtymisen liikkunnan parissa niin koulussa kuin vapaa-ajallakin.

 

Liikunnan ja mielen hyvinvoinnin lujaa sidettä yksilön ja ryhmän näkökulmasta on avattu tässä elementissä. Elementin ilmapiiri-osion työstämisessä on tehty yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran "Mielen hyvinvointi" -opetushankkeen kanssa. Tietopakettia on tukemassa kuusi tehtävää.

 

Elementin pelisäännöt -osiossa tarkastelemme yleisten sääntöjen tärkeyttä ryhmän toiminnan tukena. Lisäksi pohdimme liikunnan ja urheilun kirjoitettuja sekä kirjoittamattomia pelisääntöjä sekä niiden vaikutusta liikunnan turvallisuuteen.
Lisää kirjanmerkki ja jaaTEKO iloinen ryhmä nuoria

TEKO futistytot

 

Osio on toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.


 Mieli seura

          

Ilmapiiri ja pelisäännöt -elementin asiantuntijat

 

Elina Korhonen KM, AO
Marjo Hannukkala KL, AO
Anne-Mari Jussila LitM

Raija Oksanen KM